Historie

Veel van onze vaste klanten kunnen zich nog wel herinneren dat zij vroeger met hun ouders meegingen wanneer zij een nieuwe garderobe zochten.
Harms Mode Dokkum gaat dan ook al een heel stuk terug in de tijd…

Harms en Harms
De broers Willem Luchien en Jan Harms uit Anjum begonnen in 1904 aan de oostzijde van de Vlasstraat in Dokkum een zaak in manufacturen. Zij bleven tot 1918 samenwerken, maar toen besloten ze ieder hun eigen weg te gaan. Willem vertrok naar de Diepswal en ging kleding verkopen, Jan bleef in de Vlasstraat.

De tweede generatie
Willems zoon Roelof nam samen met vrouw Neeltje het bedrijf in 1932 over. In de jaren vijftig bleek het bedrijf zozeer uit het krappe pak te zijn gegroeid, dat besloten werd de naastgelegen schoenenzaak Van der Heide over te nemen en de ruimte bij de winkel te betrekken. Ook de achterliggende tuin moest er aan geloven, zoals dat bij zoveel zaken in de binnenstad gebeurde. Het onderste deel werd de herenafdeling, de bovenwoning werd het onderkomen van Roelof en zijn gezin. Het oude pand werd voortaan in zijn geheel in beslag genomen voor damesmode.

Generatie drie en vier
In 1968 nam zoon Willem Luchien Harms de zaak over van zijn vader. Samen met zijn vrouw Renny en hun gezin hebben zij de zaak gemaakt tot wat het nu is. Harms Mode, die in 2004 haar 100 jarige bestaan vierde gaat met de tijd  mee. Zo werd het pand in 2011 grotendeels verbouwd waardoor de winkel een nieuwe, modernere uitstraling gekregen. Ook de kleding is door de jaren heen natuurlijk erg veranderd, maar één ding is zeker: de service, sfeer en kwaliteit bij Harms Mode blijft gelijk!

De bovenstaande tekst is gebaseerd op een tekst uit het boek ‘Middenstand in Dokkum’ van Albert Buursma.